Au refuzat să arboreze drapelul național al României

Este inadmisibil ce s-a întâmplat marți 8 septembrie în localitatea Sfântul Gheorghe din județul Covasna!

Autoritatile locale din Sfântu Gheorghe au refuzat să arboreze drapelul național al României, adus de la București la Sfântu Gheorghe de către membrii ,,ștafetei veteranilor”. Cum se mai poate întâmpla așa ceva în România anului 2015?

Dacă stăm să privim puțin în urmă, am putea găsi câteva întâmplări și gesturi politice care ar putea fi privite drept impulsuri încurajatoare pentru asemenea acte de batjocorire a simbolurilor naționale.

În 2011 extremistul maghiar Csibi Barna îl spânzura simbolic și îi dădea foc lui Avram Iancu. Toată pedeapsa a fost aceea dată de șefii lui de la Direcțiea Generală a Finanțelor Publice Harghita, care l-au detașat la Abrud; asta cu toate că a fost acuzat de instigare la discriminare, ultraj si tulburarea linistii si ordinii publice și nu era la primul dosar penal de acest fel. Așa cum era de așteptat acest extremist a recidivat.

Rămînem la figura eroului Avram Iancu. În data de 25 februarie s-a votat în Parlament proiectul de lege prin care Avram Iancu urma să fie declarat ,,Erou al natiuni române”. A fost un moment emoționant și țin minte că m-am bucurat foarte mult vazând că există susținere în Parlament pentru o asemenea idee. Nu a fost însă o poveste cu final fericit. Am avut o mare dezamăgire când am văzut că preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge această Lege, invocând nişte motive slabe. Și așa, Avram Iancu rămâne erou doar în inimile noastre a celor care iubim această țară cu adevărat și pe cei care au luptat și s-au jertfit pentru ea. Spuneam atunci că gestul preşedintelui ascundea intenţia de a atrage UDMR într-o viitoare majoritate parlamentară. Celor din UDMR le-a stat în gât această iniţiativă referitoare la eroul nostru, Avram Iancu. Numele lui e pentru udemerişti ca tămâia pentru ştim noi cine.

Revenind la ceea ce s-a întâmplat la Sfântu Gheorghe, trebuie să spun că nu putem sta impasibili față de gestul batjocoritor al viceprimarului maghiar care a refuzat arborarea drapelului național la un asemenea eveniment. Trebuie luate imediat măsurile legale care se impun într-o asemenea situație. Nu avem voie ca printr-o atitudine prea lipsită de fermitate să creem din asta un precedent. Gestul viceprimarului din Sfantu Gheorghe poate fi considerat ca atingere la simbolurile naționale ale României.

Condamn cu vehemență ceea ce s-a întâmplat în județul Covasna și voi urmări cu interes demersurile de sancționare a celor petrecute acolo. Respectarea simbolurilor naționale nu se negociază. Dacă trăim în această țară trebuie să o respectăm indiferent de etnie.

Președinte PMP Alba,deputat Clement Negruț

Post Author: Ziarul de Alba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *