Connect with us

Politic-alba

Interpelare din partea unui senator de Alba catre ministrul Mihai Tudose

Published

on

sonde-ocna-mures

Obiectul interpelării: Stadiul în care se află lucrările de închidere a câmpului de sonde din Ocna Mureș în anul 2015, precum și lucrările de refacere a canalului de gardă al orașului Ocna Mureș, pe porțiunea asumată de Salina Ocna Mureș, în lungime de 2,7 km, după opt ani de la emiterea H.G. 644/2007 de către prim-ministrul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu

Domnule Ministru,

În urmă cu doi ani, mai exact pe 4 noiembrie 2013, prin interpelarea nr. 1272/b, solicitam Ministerului Economiei clarificări despre stadiul în care se află activitățile de închidere a câmpului de sonde al Salinei Ocna Mureș. Răspunsul Ministerului Economiei, înregistrat sub nr. SG 6678 din 28.11.2013, cuprindea o serie de acțiuni foarte bine documentate cu număr de contract și termen de finalizare. Din păcate, marea lor majoritate conțineau numai investigații și măsurători de toate felurile (topografice, batimetrice, de nivelment, de planimetrie și altele). Presupun că toate acestea au probabil un scop foarte bine determinat pentru elaborarea și punerea în practică în cel mai scurt timp a unui proiect care să ducă la închiderea, conservarea şi monitorizarea factorilor de mediu postînchidere, așa cum este prevăzut în HG 644/2007 privind aprobarea închiderii definitive şi monitorizării factorilor de mediu postînchidere a unor mine şi cariere, intrată în vigoare la 12.07.2007.
Tot în răspunsul Ministerului Economiei este menționat că se află în execuție „Documentațiile tehnico-economice pentru eliminarea efectelor prăbușirii necontrolate asupra suprafeței, readucerea terenurilor în circuitul economic și stabilirea soluțiilor de dezvoltare durabilă a zonelor afectate la Salina Ocna Mureș, județul Alba”, cuprinzând două etape și având ca termen de finalizare 31.12.2013.

Domnule Ministru,

Ar fi bine dacă acest câmp de sonde, din chiar mijlocul orașului Ocna Mureș, ar putea fi redat circuitului economic, chiar și numai pentru a construi o zonă de agrement pentru un oraș care, mai bine de 100 de ani, a produs doar sare și produse chimice toxice și periculoase precum sodă caustică.
Și dacă tot suntem la capitolul realizări privind acea Documentație, termenul de finalizare al acesteia, 31.12.2013, probabil a fost respectat, dar până la data de 09.09.2015, deci după aproape doi ani de la data prezumtivă a finalizării documentului, Primăria Ocna Mureș și Consiliul Local Ocna Mureș nu au fost informate despre terminarea studiului, nici nu au primit vreun exemplar din rezultatul final al muncii deosebite desfășurate de Conversmin prin asocierea dintre Universitatea București și Minesa Cluj. Ca o ironie a sorții, cel care a fost sufletul respectivei documentații și care a luptat pentru refacerea orașului Ocna Mureș, domnul profesor Florin Zamfirescu, a decedat.
Domnule Ministru, în condițiile celor prezentate mai sus, apar următoarele întrebări:
1) „Documentațiile tehnico-economice pentru eliminarea efectelor prăbușirii necontrolate asupra suprafeței, readucerea terenurilor în circuitul economic și stabilirea soluțiilor de dezvoltare durabilă a zonelor afectate la Salina Ocna Mureș, județul Alba” au fost finalizate până la data de 31.12.2013?
2)  Care este concret activitatea Conversmin în câmpul de sonde Ocna Mureș, pentru că cel puțin pentru locuitorii orașului, și nu numai, singura activitate vizibilă este afișarea, în 2012, a unor informări pe coală de hârtie format A4, prin care populația era înștiințată cine este, ce vrea, ce a făcut, ce va face și ce bun este Conversmin SA pentru bunăstarea și siguranța locuitorilor orașului Ocna Mureș.
3)  Ce lucrări de ecologizare a executat Conversmin, până în data de 12.08.2012, precum și după această dată în câmpul de sonde Ocna Mureș, deoarece pe respectivul afiș este menționat „lucrări de ecologizare care au fost sau vor fi executate cu mari eforturi”. Menționez că data afișării acestor formate A4 de informare în Ocna Mureș este 14.08.2012.
Solicit răspuns scris, cu mențiunea: dacă se poate, să nu mai treacă alți doi ani!
Cu stimă,
Alexandru Pereș
Senator PNL de Alba

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrativ-alba

Reabilitarea Podului Vezii din Blaj

Published

on

pod blaj

Reabilitarea Podului Vezii din Blaj este realizată, în prezent, în proporție de 40%.

Autoritățile blăjene speră ca până la sfârșitul acestui an reabilitarea să fie finalizată la partea de suprafață, ce ține de covorul rutier și de trotuare, astfel încât circulația să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Investiția era foarte necesară, după ce o expertiză tehnică a constatat că Podul Vezii se află într-o stare de degradare avansată, riscând să nu mai poată fi folosit pentru circulația rutieră. Reabilitarea podului va fi completă, lucrările fiind programate să se încheie anul viitor.

Valoarea totală a acestora este de 2.246.000 lei (fără TVA), investiția fiind finanțată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

În acest moment, pe Podul Vezii circulația se desfășoară, alternativ, pe un singur sens. Reabilitarea Podului Vezii din Blaj a început în primăvară și are ca termen de finalizare anul 2019.

În urmă cu doi ani, o echipă de experți, care a realizat o expertiză tehnică la Podul Vezii, a constatat că acesta se află într-o stare avansată de degradare și a recomandat ca în maximum șase luni să se intervină pentru reabilitarea totală a acestuia.

Autoritățile locale au depus un proiect în acest sens la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care, în vara anului 2017, a aprobat investiția, ce a demarat în acest an, după derularea procedurilor legale necesare.

Continue Reading

Politic-alba

Infiintarea si functionarea *Registrului Electronic Național al Lucrărilor Științifice*

Published

on

corneliu-comsa

Proprietatea intelectuală și ”Open Data Sources” în atenția deputatului Cornel George Comșa

Astăzi, 1 octombrie 2015, un număr de 65 de deputați, membri ai tuturor partidelor parlamentare, au depus propunerea legislativă privind înființarea și funcționarea Registrului Electronic Național al Lucrărilor Științifice.

Propunerea legislativă a fost anunțată de deputatul Cornel George Comșa și deputatul Mihai Răzvan Sturzu, principalii doi promotori în redactarea textului de lege, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la Palatul Parlamentului.

Registrul reprezintă depozitarul în format electronic a lucrărilor științifice realizate în unitățile de învățământ superior, institutele și centrele de cercetare finanțate din fonduri publice, precum și cele realizate în cadrul proiectelor de cercetare finanțate parțial sau în întregime din fonduri publice. Registrul va stoca următoarele: teze de doctorat, lucrări de dizertație, lucrări de licență, articole, analize și rapoarte cu caracter științific.

Propunerea legislativă a fost elaborată cu scopul asigurării accesului liber la cunoașterea științifică, fiind de asemenea un instrument pentru depistarea unor potențiale cazuri de plagiat și garantând totodată sprijinul spre dezvoltarea surselor de tip ”open data”. Registrul va fi gestionat de către Biblioteca Națională a României, aceasta elaborând o metodologie de punere în aplicare a legii.

România trebuie să asigure accesul la toate lucrările cu conținut științific, în scopul dezvoltării unei societăți a cunoașterii și a evitării cazurilor de plagiat. În momentul în care avem toate lucrările cu caracter științific din România centralizate într-un singur loc, cu acces gratuit și permanent, este mult mai facil să identificăm acele materiale care s-au construit prin furt intelectual. Logica legii este aceea că își propune, pe de-o parte, să dezvolte un instrument de tip ”open source” iar, pe de altă parte, să ofere comunității academice un instrument de verificare la nivel național a lcrărilor plagiate. În momentul de față, în România, doar o parte din lucrările științifice se publică, și acestea doar pe site-urile univerităților. Acest fapt permite unor persoane de rea-credință să își vândă sau să cumpere lucrări de licență și dizertație din alte centre universitare. Registrul va uni toate lucrările științifice într-o singură platformă publică, care va putea fi accesată de orice persoană, în mod gratuit. Ne îndreptăm, cu pași mărunți dar siguri, spre o societate a cunoașterii deschise, în care, cu ajutorul tehnologiei, putem apăra proprietatea intelectuală și etica academică. Îi invit pe colegii deputați și senatori să susțină prezenta propunere legislativă, pentru un viitor mult mai luminos al mediului academic românesc.” a declarat deputatul Cornel George Comșa

Prezenta propunere legislativă sprijină la dezvoltarea instrumentelor de tipul ”open data”, crește gradul de adaptare a învățământului superior la modelul european și susține depistarea mai facilă a lucrărilor cu conținut ”copy-paste”.

Biroul Parlamentar al deputatului

Cornel George Comșa

Continue Reading

Politic-alba

A fi naționalist înseamna însă, nu numai a-ți iubi neamul și semenii…

Published

on

partidul romania unita

  COMUNICAT DE PRESA – PARTIDUL ROMANIA UNITA – Filiala ALBA

“După aproape 4 ani în care nu am fost implicat politic dar întotdeauna atent la
ceea ce se întâmplă pe șcena politică locală și națională am hotărât și am luat
decizia de a mă implica într-un partid naționalist alături de vechiul și bunul meu
prieten BOGDAN DIACONU – președintele PARTIDULUI ROMÂNIA UNITĂ.
A fi naționalist înseamna însă, nu numai a-ți iubi neamul și semenii ci și a-l
respecta pe cel care, de alt neam fiind e naționalist. Echilibrul care se crează
între aceste forțe, sincere și puternice, e unul natural.  Nu putem condamna
minoritățile din România ca țin mai mult la neamul lor decât la al nostru. Nu
înțeleg însă pretenția absurdă, a lor de a ne cere să tolerăm noi naționalismul lor
pe teritoriul țării noastre.  Dacă vor înțelege să fie naționaliști la ei acasă, noi
nu putem decât să-i respectăm! Nu este o crimă că ne iubim țara, chiar dacă, în
acest sentiment, picurăm și puțin exces.
Trebuie să ne întoarcem la normalitate, la demnitatea de a fi român. Pentru acest
scop trebuie, însă, adunate toate forțele neamului, toți cei care iubesc această
țară, aceste meleaguri, care mai au idealuri, pentru ca împreună să provocăm o
trezire a conștiiței românești. România Unită este, până la urmă o chemare la
luptă,  la renașterea națională.
Îmi doresc un oraș “verde” și curat SEBEȘ – unde locuiesc împreună cu familia, îmi
doresc un județ prosper – ALBA și îmi doresc o țară – ROMÂNIA ,  unde să-ți fie drag
să locuiești și unde tinerii să învețe și să muncească fără gândul de a mai pleca de
aici niciodată, nicăieri.
DOREL BOGDAN
Președintele PARTIDUL ROMÂNIA UNITA – Filiala ALBA

Continue Reading

Trending