Connect with us

Turism-Alba

Programul Festivalului Cetatilor Dacice, editia a VIII-a, 21-22 iunie 2014

Published

on

Festivalul Cetatilor Dacice

IGHIU, 21 – 22 IUNIE 2014, ediția a VIII-a

Vineri, 20 iunie

Ora 19:00 Vernisajul expoziției de machete „Războaiele daco-romane”
Ighiu, biserica reformată
Ora 19:15 Vernisajul expoziției „Armele războinicilor daci din Apuseni”
Ighiu, biserica reformată
Ora 19:30 Concert de orgă susținut de Maria Abrudan
Ighiu, biserica reformată
Ora 22:30 Marșul de noapte al luptătorilor daci și romani
Alba Iulia, Poarta a IV-a a cetății

Sâmbătă, 21 iunie

Ora 11:00 Deschiderea taberei luptătorilor. Ateliere antice
Ighiu, pe Dealul Măgulice
Ora 11:00 Expoziția „Armele războinicilor daci din Apuseni”. Demonstrații de mânuire a armelor
Ighiu, biserica reformată
Ora 16:00 Târg de meșteșuguri dacice. Standuri cu vin din zona Ighiului
Ighiu, centrul satului
Ora 16:00 Bătălii între daci și romani
Ighiu, pe Dealul Măgulice
Ora 19:00 Concert Poarta 3, Zadar, Blackstar Band, CARGO
Ighiu, centrul satului
Ora 22:00 Bătălii de noapte între daci și romani
Ighiu, pe Dealul Măgulice
Ora 23:00 Rugul lui Zamolxe. Ritual de incinerare. Dansul nimfelor
Ighiu, pe Dealul Măgulice

Duminică, 22 iunie

Prezentator: Marius Vintilă. Locație: stadionul de fotbal din Ighiu
Ora 15.00 Parada luptătorilor și a trupelor de reenactment
Ora 15:30 Întreceri Dacice: Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul cetăţii, Cel mai iute de
picior, Braţul de fier
Ora 17:00 Demonstraţii de lupte ale trupelor de reenactment
Ora 17:30 Întreceri dacice: Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din
cetate, Cărăuşii cetăţii
Ora 18:30 Demonstrații ecvestre cu Denis Ștefan
Ora 19:00 Premierea cetății câştigătoare
Ora 19:30 Spectacol susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba. Dirijor: Alexandru Pal.
Soliști: Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița, Maria Filimon, Nicolae Tuhuț,
Cătălin Hașa. Prezentator: Daniela Floroian

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

MONDEN

Valoarea Festivalului Internațional de Folclor de la Aiud

Published

on

festival aiud

Președintele CIOFF România recunoaște valoarea

Festivalului Internațional de Folclor de la Aiud

Calitatea ansamblurilor folclorice prezente și a organizării evenimentului include Festivalul Internațional de Folclor de la Aiud între evenimentele de marcă ale Comitetului Internaţional de Organizare a Festivalurilor Folclorice (CIOFF). Prezent la Aiud, domnul Marin Barbu, președintele CIOFF România (cunoscut publicului larg ca „nea Mărin”) s-a declarat impresionat atât de calitatea ansamblurilor, dar mai ales de dragostea aiudenilor pentru cultură și folclor.

Dedicat Centenarului, festivalul a deschis calea întâlnirii publicului aiudean cu porturi populare inedite și demonstrații de dansuri tradiționale. 15 ansambluri folclorice din 10 țări de pe 3 continente diferite au strălucit în lumina reflectoarelor. Între fermecătoarea Turcie la Est și până la colorata Columbie la Vest s-au mai regăsit ansambluri folclorice din Ucraina, Bulgaria, Grecia, Albania, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Cehia și, bineînțeles, România.

Festivalul a debutat cu parada portului popular, o spectaculoasă plimbare prin oraș, cetățenii având ocazia să admire măiestria porturilor populare și ritmurile specifice fiecărei țări.

Deschiderea festivalului a coincis cu perioada în care în Grecia au avut loc incendii devastatoare. Toți cei prezenți au transmis cele mai sincere sentimente de compasiune către familiile victimelor prin două emoționante momente de reculegere. Ansamblul elen din Evosmos nu a urcat pe scenă pe perioada doliului național.

Deși pe întreaga perioada a festivalului ne-am aflat sub cod galben hidrologic, iar meteorologii au prognozat șanse considerabile de ploaie pentru fiecare zi, ca prin farmec cortina de nori a fost dată la o parte la începutul fiecărei seri de spectacol. Ceea ce a urmat în cele trei seri magice se pare că a depășit așteptările publicului.

Cu o pasiune demnă de toată admirația, ne-au fost prezentate dansuri populare din toate regiunile țării noastre, dar și din alte zone ale lumii precum cea Andină din America de Sud, zona mării Egee din vestul Câmpiei Anatoliei, Peninsula Balcanică, Silezia Cehă sau Volânia din Nord-Vestul Ucrainei. Ropote de aplauze au răsplătit efortul dansatorilor, cu atât mai mult cu cât aceștia au învățat să interpreteze piesa „Cui nu-i place dragostea”. Momentul a antrenat întreaga suflare prezentă la eveniment.

Reamintim faptul că festivalul, care a avut loc în perioada 26 – 28 iulie 2018, a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Aiud și Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud împreună cu Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia, și Primăria și Consiliul Local Ocna Mureș. Pe această cale îi mulțumim doamnei profesoare Laura Popa, care a dovedit încă o dată că este un orator desăvârșit, rolul de prezentator potrivindu-i-se ca o mănușă. Nu în ultimul rând, trebuie felicitați tinerii aiudeni, instructorii acestora, care activează în ansamblurile folclorice ”Doina Aiudului”, „Pipacs” și „Fugevirag”, pentru că întreaga poveste a festivalului se construiește în jurul lor.

Continue Reading

Turism-Alba

RIMETEA, mai mult decât turism!

Published

on

rimetea

O zonă foarte frumoasă, un traseu superb pentru orice ciclist

Iesirea în aer liber face foarte bine iar pentru parapantisti, condiţiile de zbor sunt excelente.
În cele opt secole de locuire neîntreruptă, Rimetea a cunoscut mai multe perioade antagonice, oscilând de la starea de sat medieval oarecare la aceea de oraș înfloritor în secolele XVII-XVIII și având parte de un lung declin de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la sfârșitul secolului al XX-lea, când reajunsese un sat oarecare de la poalele Munților Apuseni.

Situată în nordul Depresiunii Trascăului (o depresiune de formă elipsoidală, alungită pe axa nord-sud, având o lungime de 11 km și o lățime maximă de 4 km), la o altitudine medie de 550 de metri, localitatea Rimetea este înconjurată de masive montane mai înalte cu 500 – 600 de metri și este străbătută de la nord la sud de râul Rimetea.

Rimetea (in maghiara Torocko, in germane Eisenburg) este unul din foarte putinele sate-monument din Romania. Distinctia i-a fost acordata in 1999, prin programul European de restaurare rurala “Europa noastra”. Altfel spus, fiecare din casele declarate monumente istorice-restaurate conform esteticii arhitecturale initiale, in stil neoclassic-a primit o emblema aparte.

Continue Reading

MONDEN

Programul de circulație al STP SA Alba Iulia în perioada 28.11.2015-02.12.2015

Published

on

stp alba

Programul de circulație al STP SA Alba Iulia în perioada 28.11.2015-02.12.2015 și valabilitatea biletului de autobuz în data de 1 Decembrie 2015

Cetățenii municipiului Alba Iulia și oaspeții care vor vizita orașul cu prilejul Zilei Naționale a României vor putea circula cu autobuzele Societății de Transport Public Alba Iulia pe orice traseu, în toate zonele tarifare, întreaga zi, achitând prețul unui singur bilet care va fi valabil pe tot parcursul zilei de 1 Decembrie 2015. În acest fel, STP încearcă să încurajeze cât mai multă lume să vină în Capitala Marii Uniri cu prilejul acestei zile speciale pentru toți românii.

Programul de circulație al societății noastre în perioada 28.11.2015-02.12.2015 va fi următorul:

în data de 28.11.2015- program de sâmbătă;

în data de 29.11.2015- program de duminică;

în data de 30.12.2015 – program de duminică;

în data de 01.12.2015 – program de duminică;

– în data de 02.12.2015- program normal, corespunzător zilelor de luni-vineri.

Autobuzele programate să transporte angajații societăților comerciale vor circula normal, în funcție de programul de lucru stabilit anterior!

Informații suplimentare privind costul unei călătorii în data de 1 Decembrie 2015, zonele tarifare și prețul biletelor:

Un bilet costă 2,5 lei în zona tarifară 1 (în interiorul orașului) și este în mod normal valabil o oră pe toate traseele STP, dar, cu prilejul Sărbătorii Zilei Naționale, acest bilet își va prelungi valabilitatea la o zi. Și biletele cu preț diferit, aferente celorlalte zone tarifare, vor fi de asemenea valabile întreaga zi. Biletele achiziționate prin SMS sau online cu cardul, direct de pe telefonul mobil prin aplicația mobilPay Wallet , la prețul de 0,45 euro plus TVA, sunt valabile doar în zona tarifară 1.

Există șapte zone tarifare, marcate prin culori distincte, pentru care se aplică tarife diferite pentru abonamente și biletele de călătorie. Valabilitatea biletelor este diferită, între 60 – 120 de minute, în funcție de zona tarifară, pentru a permite fiecărui călător să beneficieze de cel puțin 30 de minute în zona 1 (municipiul Alba Iulia) în prețul aceluiași bilet.

Zona tarifară 1 (roșu) cuprinde municipiul Alba Iulia. Prețul unui bilet valabil în mod normal 60 de minute (din momentul validării) este de 2,5 lei.

Zona tarifară 2 (orange) cuprinde localitățile: Drâmbar, Teleac, Limba, Sîntimbru și Ciugud. Prețul unui bilet valabil în mod normal 60 de minute este de 4,5 lei.

Zona tarifară 3 (galben) cuprinde localitățile: Șard, Hăpria, Totoi, Șeușa, Oiejdea și Ighiu. Biletul costă 5,5 lei și este valabil de 60 de minute în mod normal.

Zona tarifară 4 (verde) cuprinde localitățile: Țelna, Bucerdea Vinoasă, Craiva, Ighiel, Galda de Jos, Dumitra și Mesentea. Prețul unui bilet valabil 70 de minute este de 6,0 lei.

Zona tarifară 5 (indigo) cuprinde localitățile: Cricău, Benic, Tibru și Galda de Sus. Prețului biletului este de 6,5 lei, iar valabilitatea este de 90 de minute.

Zona tarifară 6 (gri) acoperă traseul Alba Iulia – Poiana Galdei. Prețul unui bilet valabil în mod normal 90 de minute este de 7,0 lei.

Zona 7 (maro) acoperă traseul Alba Iulia – Întregalde. Prețul unui bilet de călătorie, valabil în mod normal 120 de minute, este de 10 lei.

Perioada de valabilitate a tuturor acestor bilete se prelungește cu prilejul zilei de 1 Decembrie 2015, la o zi. Astfel, de Ziua Națională a României, călătorii pot circula întreaga zi pe traseele STP achitând o singură călătorie, la prețul aferent zonei tarifare respective.

Continue Reading

Trending