Asociaţia Română de Educaţie Speologică sub egida Şcolii Române de Speologie a organizat în perioada 22-24 martie 2019 şi 29-31 martie 2019 (două weekenduri prelungite) Stagiul de formare nivel TSA I Jupânesti 2019 Ediţia a X-a.
La final s-a acordat participanților diploma finală atestă capacitatea cursantului de a parcurge autonom pesteri de gradul III. Definitie pesteri de GRADUL III: Peşteri sau avene la care suma verticalelor este de ordinul zecilor de metri şi necesită echipamentul şi cunoaşterea tehnicilor TSA (Tehnica Speologiei Alpine).
Pot fi active, dar să nu existe pericolul de cădere în apă sau de sifonare (inundare a unei porţiuni de peşteră) la viitură. De asemenea, pot avea traverseuri şi/sau săritori pozitive (ce trebuie urcate), dar acestea din urmă să nu necesite echipament de escaladă, deci pot fi urcate la liber în condiţii de securitate. Instruirea a fost asigurată de Monitori şi Instructori atestaţi ai Asociatiei Romane de Educatie Speologica – ARES. Stagiul s-a desfășurat pe teritoriul Geoparcului Platoul Mehedinți, în comuna Cireșu județul Mehedinți. “Parcul se află în sud-vestul României în nordul Județului Mehedinți, un parc în care carstul este la el acasă (…). Printre cele mai importante obiective turistice avem Podul Natural de la Ponoarele, Podul lui Dumnezeu cum îl știe toată lumea, singurul pod carosabil din România, pe care încă se circulă.
Avem peșteri printre cele mai frumoase din România. Așteptăm turiști cu cea mai mare plăcere, oricând suntem disponibili 24 din 24 de ore disponibili pentru a-i ghida. ” ne-a declarat Dl Cenușă Claudiu Directorul Geoparcului Platoul Mehedinți. “Anul acesta am avut 14 participanți care au cuprins cam toată țara, din județele Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, București. (…) în cadrul stagiului toși participanții au facut și lecții teoretice și lecții practice. Am fost la una din cele mai frumoase faleze din țară, unde au învățat să urce, să treacă fracționări, să treacă noduri, să treacă devieri, și bine înțeles să și coboare.
Astăzi vom merge la un aven foarte frumos, avenul Spânzoaica unde toți cursanții vor avea de parcurs o verticală de 40 de metri.” ne-a declarat Ciubotărescu Radu Bogdan, cadru al Școlii Române de Speologie. “Cireșu este locul unde se întâlnesc trei parcuri: Geoparcul Platoul Mehedinți, Parcul Natural Porțile de Fier și Parcul Național Domogled- Valea Cernei. Reprezentanți ai acestor parcuri plus alte persoane s-au întâlnit aici pentru un stagiu de pregătire TSA.
Este vorba de parcurgerea în siguranță a peșterilor și a zonelor destul de periculoase (…) ” ne-a declaratl Dl Lungu Gheorghe de la parcul Național Domogled Valea Cernei. În cadrul stagiului s-au parcurs 3 peșteri cu verticale respectiv Boldul Ioneștilor Nr1 si Boldul Ioneștilor Nr 2, și Peștera Spânzoaica.